18 december 2010

Förvånande/Självklart

En ny sammanställning av mer än hundra vetenskapliga studier – baserad på över 130 000 individer – visar på en robust koppling mellan våldsamma dataspel och till exempel aggressiva beteenden och minskad empati, erfar DN. Min spontana reaktion skiftar mellan "lägg ägg!" och "ja det förstår man väl". Kanske är min kluvna attityd på något sätt en indikator på att jag inte är någon ungdom längre, men inte heller någon gubbe.

Debatten om videovåld är liksom inget nytt, och för varje generation brukar det ju dyka upp något fenomen som stämplas som "karaktärsförstörande" av samhället. En gång i tiden var det väl något (i våra ögon) så harmlöst som Rock n Roll som skulle få moralen att förfalla hos ungdomarna? När jag var liten så var tv-spelen så usla att man knappast behövde oroa sig för det grafiska våldet i dem, men däremot kan jag ju lätt säga att jag blivit en smula psykiskt störd av vissa filmer som man smygtittade på som barn. Noterbara exempel är Hajen, Exorcisten, och Poltergeist. För att inte tala om Stephen Kings "It", med den horribla jävla clownen Pennywise.

Jag har även spelat en del mördarspel i mina dagar, och många gånger var det säkert för att man kände en oemotståndlig lust för att spränga någon jävel i småbitar. Det är nog olika det där från person till person, men det kan säkert finnas folk som blir riktigt skadade av det med, precis som jag med mina skräckfilmer. Studien antyder dock att det är spelandet i kombination med andra faktorer (bl.a. socioekonomisk bakgrund och genetik) som kan leda till problem. Det är väl i slutändan också föräldrarnas ansvar att se till så ungarna inte sitter och mejar ner folk framför skärmen hela dagarna. Jag tror för övrigt inte det är förknippat med sund mental utveckling att spela något gulligt, icke-våldsamt Hello Kitty-spel 8 timmar om dagen heller. Allt med måtta, som man brukar säga.

Personligen tror jag att det finns mycket i samhället som skadar ungdomar mer än våldsspelen. Som till exempel den äckliga utseendefixeringen och konsumtionshetsen. Vill mer än gärna se studier på det.