31 oktober 2010

Overkill

Det vill säga mer än vad som behövs, eller som är resonabelt eller passande för ett visst syfte. Vad kan man annars kalla det när svensk polis stormar in mitt i natten hos någon med familj som om de jagade självaste Bin Laden? Finns det någon anledning till att man måste traumatisera barn istället för att sköta gripanden på ett snyggt sätt? Vad jag har förstått så är det inte direkt något hett spår det här. I sådant fall så släpper man väl knappast flera av de misstänkta direkt. Man kanske bara är helt ute och cyklar på alla sätt och vis. Det är ju från polisens sida för det första enormt töntigt att man inte ens vill svara på frågan vad hotet egentligen bestod av. Hela spåret verkar ju grunda sig på ett tips. Big whoop..tips är inget att hänga i julgranen om man säger så. Det hemska med sådana här bombskräckisar är ju att invandrarhatet bubblar upp än mer. I början var folk övertygade om att det var somalier som låg bakom, nu riktas avskyn mot araber, eftersom de gripna är syrier/palestinier. Sak samma, huvudsaken är att de är muslimer. Javisst, det låter bra. Okej då, om folk ska spekulera, så ska jag också spekulera lite.

Vet ni vad jag skulle göra om jag var den eller dem (min teori) som knäpper svartskallar i Malmö? Jo jag skulle se till att media fokuserar på någonting helt annat. Kanske bombhota något? Kanske slänga ut lite skojiga tips till den överdramatiska svenska poliskåren? Grattis.


30 oktober 2010

Vem är pirat?

Glamourfaktorn är förvånansvärt låg
var det dags igen med pirateriet. Jag skulle vilja förklara varför jag tycker att piraterna är en bra väckarklocka för världen, och en oundviklig sådan. Pirater är inget naturfenomen. De är självklart en effekt utav något annat.

För det första så måste man förstå att ingen vettig människa vill försörja sig på piratverksamhet. Det är ingen större jobbsäkerhet i det hela om man säger så. De flesta av dessa "pirater" är i grunden fiskare, som fått se sitt levebröd utplånas av skrupellösa "entreprenörer", som de kallas i väst. Självklart så utnyttjas dessa inkomstlösa människor av större nätverk av organiserade kriminella, men de som riskerar livet på vattnet är enkla, utfattiga somalier.

Eftersom Somalia har en så svag regeringsstruktur, om någon alls, så finns det ingen kontroll över fisket i landets vatten. Det är inte "entreprenörerna" sena att utnyttja, och skickar dit sina trålare för att fiska, ohämmade av några regelverk. För att inte tala om alla andra "entreprenörer" som dumpar avfall och gifter i vattnen. Människor sitter alltså med valen: 1- dö. 2- råna de som rånar dig. Jag är inte så förvånad att folk väljer alternativ 2.


Egennyttigt mörkblå

Det som mediedrevet verkar ha kommit fram till är att Sofia Arkelsten har varit naiv och inte sett det tveksamma i sina förehavanden. Att Sofia skulle vara någon slags symbol för den naivitet som vi i Sverige har kring mutor och korruption, trots alla JAS-affärer och Bofors-härvor.

Jag tror sanningen är långt därifrån. Det handlar snarare om en grundläggande livsåskådning där det inte bara är försvarsbart att agera egennyttigt så fort tillfälle bjuds, utan en självklarhet att göra så. Man ser helt enkelt inget problem med saken. Det är liksom självklart att man är egoist och att man i egenskap av att ha pengar, inflytande eller status ska utnyttja det. Moderaternas väljarbas kanske har diversifierats, men deras representanter håller stilen.

För övrigt så kan man ju faktiskt bredda debatten en hel del genom att lyfta blicken en smula från enskilda martyrer som Sofia. Vägrar inte Moderaterna fortfarande att redovisa var man får sina privata partibidrag ifrån? Är inte det ett lika stort problem? Är det förkastligt ifall Shell bjuder en Moderat på resa, men ok ifall Shell sponsrar hela partiet? Det kostar att driva valkampanj, och det är väl knappast kontroversiellt att påstå att privata partibidrag påverkar valutgången? Skit i Arkelsten, där har vi en förtroendekris om något.

29 oktober 2010

Inte som Europa

Trots att DN talar om "islamofobi på frammarsch i USA", så ska vi inte bedra oss. Det där med islamofobi är fortfarande mestadels ett europeiskt problem. De personer som hyser sådana åsikter i USA tenderar att vara desamma som tror att Obama kommer att slita av sig masken när som helst och avslöja sig som Osama Bin Laden. Att påstå att "koranbränningar blivit vardag" är därmed knappast en korrekt analys. Amerikanska muslimer är generellt sett bättre integrerade i och mer välvilligt inställda till sitt land än vad vi ser i Europa. Det är därför jänkarna i huvudsak är rädda för muslimer som kan skicka bomber till USA och inte de tusentals muslimer som redan finns i landet.

För övrigt så fattar jag inte problemet? Det står ju tydligt att det planerade islamiska centret kommer att ligga två kvarter från ground zero. Om man någonsin har varit i New York, så vet man hur långt två kvarter är. När man väl kommer till den tänkta byggplatsen vid Park Place så råder det knappast något tvivel om att man är någon helt annanstans. För övrigt så ligger strippklubben "New York Dolls" på ungefär samma avstånd från de forna tvillingtornen. Det borde ju vara minst lika stötande för de kristna högertyper som vi talar om.

Bjud Bildt!

Gratis är godast
Utrikesminister Carl Bildt (M) hyllar bjudresor. Han ser så att säga inte några problem med att riksdagsledamöter låter sig bjudas på resor, så länge de är relevanta för deras uppdrag. Jag tror inte Bildt har samma uppfattning som mig om vad "uppdraget" egentligen går ut på. Jag menar att uppdraget är att se till väljarnas intressen, inte att låta sig påverkas av lobbyister. Jag tror alltså inte att det är så jättevanligt att politiker kritiserar lobbyn på vars bekostnad man precis smörjt sitt krås, oavsett omständigheter. Snarare tvärtom. Bildts uppfattning av uppdraget är ju givet (som Moderat) - att hålla sig bundis med näringslivet, där han själv och hans gelikar skär guld med täljkniv.

Riksdagens talman Per Westerberg (M) varnar nu andra riksdagsledamöter, på facebook. Inte för att låta sig otillbörligen påverkas av lobbyister, utan för att de kan komma att bli granskade på samma sätt som Arkelsten. Skynda er nu att gräva ner liken kamrater!

Gladiatorspel

Idag går Superior Challenge 6 av stapeln på Hovet i Stockholm. Jag tänkte med anledning av det diskutera varför jag tycker att MMA-galor och MMA som kommersiell sport är helt vansinnigt, och ett säkert symptom på att samhället är på väg åt helvete.


För det första skulle jag vilja poängtera att jag inte på minsta sätt är emot träningen, eller utövarna. Jag kan alla era argument. Jag har själv tränat och tittat på MMA så det står härliga till. Men när det hela blir ett spektakel med tyngdpunkt på att människor slås sönder och samman, så är det fel. Och det räcker med att ta en titt på marknadsföringen för att se vad som lyfts fram. Med slogans som "bad intentions" eller "untamed" så är det är inte tekniken eller strategin i sporten, utan just brutaliteten som promotas.

Folk som försvarar MMA-events brukar ofta hävda att kritikerna inte kan uppskatta de tekniska nyanserna i sporten, men det räcker med att kolla på en gala för att se att de "nyanserna" inte är intressanta för någon utöver ett fåtal. Som ett experiment så kan man ju lyssna på ljudet från en match utan att se bilden. När tror ni publiken jublar? Jo när det blir blodigt och "otekniskt". På samma vis så buas det när matcherna är "tekniska" eller när någon räddas från krossad-tomat-döden av gonggongen. Vissa hävdar att detta är sådana typer av fans som sporten vill bli av med på sikt, men ändå ser man ju på gala efter gala att majoriteten av publiken är sådana "fan vad tufft, han får spö"-typer. Utan de fansen så finns det helt enkelt inget existensberättigande för kommersiell MMA. Poängen i det hela är att det kan bli brutala matcher där mycket stryk utdelas. Ingen kan hävda motsatsen. Att som Musse Hasselvall jämföra sporten med ishockey, visar ju bara hur intelligensbefriade argumenten blir när man försöker. "det är ärligare att slåss från början" för att quota Musse.. Jo precis. För ishockey är ju en sport som enbart går ut på att två personer slåss i en ring. Bra tänkt Musse.

Jag tror absolut inte att deltagarna lider nämnvärt av sitt MMA-utövande. Jag menar, det är i de flesta fall toppidrottsmän vi talar om. Där håller jag med MMA-folket om att det inte föreligger några större risker. Inte heller tror jag att det är något fel med att träna MMA. Folk kan även skjuta pilbåge i klubb utan att väcka några drifter att gå ut på stan och sätta en pil i ryggen på korvgubben. Det finns också massor av sporter där folk skadar sig långt mycket mer än inom MMA. Jag har för mig att hästhoppning är rena rama dödsfällan. Men åtminstone inte på grund av upprepade hovar mot huvudet, som spelidé.

Däremot så tror jag att människor och samhälle i stort lider av en allmän dehumaniseringstrend och en tilltagande törst efter barbarismer. Det är kanske jag som har gone soft eller något, men jag kan liksom inte kolla på matcher med gott samvete längre. Enligt mig är det fel att se det som underhållning när en annan människa får en fet smäll i fejset. Jag är lika samhälls-skadad som alla andra, men jag är i alla fall inte blind inför mina fel. Jag blir inte heller förvånad om det står "fullkontaktssvärdfajting" i tv-tablån om en 20 år eller så. Kanske "fångarna på dödsfortet", dvs man dör på riktigt i cellerna. "Kan du simma snabbare än en vithaj?". Ja möjligheterna är många.

28 oktober 2010

Gödning av Jimmie

Jimmie "kristet utseende" Åkesson får inte komma på nobelfesten för att hans "värderingar" inte överensstämmer med Alfred Nobels. Jag skulle vilja påminna min trogne läsare om att vi här talar om en stiftelse vars förtroendekapital sedan länge urholkats bortom all ursprungsmärkning. Idag skulle jag med bestämdhet påstå att arrangemanget i det närmaste är ett skämt. Är det någon som missat att Barack Obama nyligen fick Nobels fredspris för absolut ingenting? Eller att Al "den gröna döden" Gore fick det 2007? Dylika travestier är vardagsmat inom Nobelsammanhang.

Stiftelsen är som någon påpekar visserligen privat och får bjuda vem som helst till sina interna ryggdunkningssessioner, men man gör ju Sverigedemokraterna en stor tjänst genom att hålla kvar dem på löpsedlarna. Eller rättare sagt, media gör ju det, som vanligt. För vem skulle annars bry sig om vad som händer i den mossiga storkyrkan eller vid Nobeltönterierna?

Avslutningsvis skulle jag vilja säga att beslutet att testamentera sina stålar till en stiftelse kan vara bland det hårdaste man kan göra. Nobel ansåg nämligen (rätteligen) att rikedomar som ärvs underblåser lättjan och bidrar till människosläktets försoffning. Det vore synnerligen fantastiskt om fler kunde tänka så.



27 oktober 2010

Ninjas!

DN verkar ha fått pippi på ninjor. Först "ninja-mannen", och sen "ninjamord". Har de bytt personal med kvällspressen? Kanske blir lite mer saftiga chockskandaler och superdödsvirus i löpsedeln hädanefter då.

"The blackness of my belt is like the inside of a coffin on a moonless night."


M hjärta Shell

Sin vana trogen så står Fredrik "tvålen" Reinfeldt för en sedvanlig rekryteringsmiss i Sofia Arkelsten, som nu befinner sig i blåsväder efter en "studieresa" betalad av oljejätten Shell. Man kan ju undra om förklaringen ligger i att det knappt finns några Moderater som inte ser det tveksamma i att frottera sig med storkapitalismens lobbyister. Fast man måste ju också tillstå att ribban lagts så pass högt med tidigare skandaler (inte minst Bildts påstådda folkrättsbrott) att sådana här fadäser i det närmaste framstår som hederligt beteende. I ljuset av det så förstår jag att få lyfter på ögonbrynen när politiker "smörjs" på det här viset av oljebolag.



26 oktober 2010

Darra hipsters!

I förrgår släpptes en plugin till Firefox, som låter användaren kapa (bland annat) andras Facebook-konton. Tycker det är bra att folk utanför kretsen av oss som har ett sunt säkerhetstänkande på nätet får sig en tankeställare. Särskilt med den nivån av personligt material som människor faktiskt har på nätet. Jag har själv fått mailkonton och liknande hackat, men det var kanske inte så oväntat med tanke på den patetiska säkerhetsnivån på mina lösenord.

"Skicka inte känslig information", säger Jan Fredriksson på svenska Facebook. Nähä? Jag trodde det var en grundbult i företagsidéen att människor skickar känslig information på fejjan hela tiden. Om man ska hålla på och vara restriktiv med sin självutlämning på Facebook så kan de nog lägga ner hela skiten imorgon.

Det finns dock potentiellt en gigantisk positiv effekt av det hela. För nu är chansen större än någonsin att vi kan bli av med alla hipsters som sitter och twittrar och facebookar trådlöst på stadens caféer och restauranger. Jag blir nästan varm inombords vid denna tanke. Om de inte har vett att hålla sig borta så hoppas jag att någon kapar deras konton och ändrar profilinformationen till "nekrofil".

Sahlin & Ohly på köpet

Ok, så Miljöpartiet har fått nog av att tvingas samarbeta, och vill istället "utveckla" sin egen politik. Jag skulle först vilja undra varför ingen någonsin ifrågasätter att Alliansens ledare Sauron Reinfeldt får typer som Hägglund, Björklund och MÅD "på köpet". Det måste ju vara betungande om något.

Men seriöst, vad är det här för bluff? Om den rödgöna armén tagit regeringsmakten, hade inte partierna behövt "utveckla" sin politik då? Eller hade allt varit frid och fröjd? Jag tror på det senare. Makt förnöjer.

Prylen med miljöpartiet är ju att de i min mening är opålitliga kräk som enbart har framtidsplaner, och inte är det minsta intresserade om vad som händer i nuet. För dagen handlar allt mest om populistiska utspel beroende på hur vinden blåser. Man vill liksom vara lite höger och lite vänster på samma gång. Det är för att deras kärnväljare, hipsters, inte vet ett smack om politik men gillar att känna sig progressiva.

Jag tror inte att det här kommer att leda till något bra för Miljöpopulisterna. Man kommer bara att komma krypande tillbaka till samarbetet när det vankas val igen. Alternativt så kanske man hoppar på Alliansen, vilket man tydligt visat att man inte är främmande för. Alliansen har ju skapat någon slags gängpolitik där ensamma streetgangsters enkelt slås ut. Crip or Blood. What will it be? Förbjud blockpolitiken NU! Jag röstar i sådant fall för två valomgångar, där den andra valomgången står mellan de två kandidater som fick flest röster i den första.


25 oktober 2010

Wacky Tobaccy

I dagens tidningar kan man läsa om den s.k. Prop 19. Dvs. legalisering av mindre mängder cannabis i Kalifornien. För det första måste jag påpeka hur absurt det är att USA har så stränga droglagar på det här området. När alla röker gräs. Särskilt i Kalifornien, med alla dessa surfare, hippies och college-studenter. Självklart handlar Prop 19 dock inte om att ge folket rätt att vara sig själva på något sätt, utan om the almighty dollar, som vanligt.

Staten Kalifornien konfiskerar och beslagtar årligen i runda slängar cannabis för 7 miljarder dollar. Man uppskattar att det är ungefär en tiondel av den cannabis som finns i cirkulation, dvs värdet på den totala marknaden bör vara någonstans kring 70 miljarder. Bara momsen på den försäljningen skulle inbringa ungefär ca 5 miljarder dollar till staten. Lägger man till inkomstskatt för de som står för försäljningen och produktionen så rakar man in ca 7 miljarder till. Lägger man dessutom in en punktskatt (som för t.ex. alkohol och cigaretter) så kan man öka siffrorna till uppemot 20 miljarder dollar. Dessa siffror är blygsamma uppskattningar. Det finns vissa bedömare som talar om 50-60 miljarder i ökade statliga intäkter, årligen. Kalifornien är som stat utfattig, och behöver de här pengarna.

Jag tänker inte gå in på några moraliska aspekter här, utan nöjer mig med att påstå att vem som helst kan få tag i cannabis, när som helst. Och att dessa miljarders dollar idag hamnar i fickorna på brottslingar.
Visst finns det problem med cannabis, och det är i stort sett samma problematik som yttrades mot alkohol under förbudstiden. Alkoholförbudet försvann till slut för att det hela hade blivit en fars. Folk drack som aldrig förr och vinsterna kom inte staten tillgodo utan försvann i fickorna på (främst) den organiserade brottsligheten.

Det är inget stort hopp från det till absurditeten i västvärldens syn på cannabis. Go Cali.

Riksdagslöner

Gustav Fridolin är en skärpt kille vars frispråkighet förtjänar bättre än det mjukryggade veganpartiet MP. Hans senaste (om än småpopulistiska) utspel, är faktiskt beundransvärt. Han vill alltså sänka lönerna i riksdagen. Även om, som han själv säger, det knappast kommer att leda till annat än debatt. Gustav pratar om en sänkning på 10.000, jag skulle kunna tänka mig 30.000, vilket skulle betyda en lön för riksdagsmän på 26.000. Tillsammans med fri bostad och diverse annat lyxlir de bjuds på av riket, så borde det räcka fint. Om man inte är beredd att ta jobbet under de förutsättningarna så kanske det bör höjas vissa varningsflaggor kring drivkraften hos vederbörande. Jag är tyvärr så pass gammaldags att jag anser att personligt ekonomiskt berikande inte bör vara någon motivering för att syssla med politik.

Efter en kvick sondering så har det uppdagats för mig att det faktiskt finns en hel del folk i landet som anser att riksdagsmännen bör tjäna massor av slantar. Argument som ingen fritid, alltid vara påpassade av media etc har skådats. Alltid påpassade? Kan ni ens nämna några riksdagsledamöter vid namn förutom de mest framträdande 20, högst? Ingen fritid? Ja tydligen tillräckligt med fritid för att en stor del ledamöter inte ens ska dyka upp på voteringar i riksdagen. Get real. Att vara politiker är inte, och har aldrig varit, något betungande. Såvida man inte är det på vänsterkanten förstås, då man blir åsiktsregistrerad utav bara helvete.

Här har vi ett praktexempel på någon som kommer att kvittera ut mer stålar än tillbörligt. Vill dock påpeka att det säkerligen finns många riksdagsledamöter som är minst lika oförtjänta av pengarna som Anton.

Smartphone?

Om man inte har någon smartphone, så har man oftast någon i bekantskapskretsen som aldrig missar chansen att påpeka hur mycket tid man kan spara, hur mer effektiv man kan vara, och hur mycket mer produktiv man är med en smartphone. Av någon anledning är dessa människor nästan undantagslöst sådana som spenderar större delen av sitt vakna dygn med att pilla på sin jävla smartphone. Inte särskilt produktivt, nej.

Tänkte nu ta tillfället i akt att förklara varför s.k. "smartphones" är
ren idioti, från helvetet. Det är alltid något som inte fungerar som det ska. Om det är wireless-grejen, eller browsern, eller touchscreenen, eller vad, så är det alltid något som knasar. Det vidrigaste av allt är att man oftast kan mecka med de där grejorna och få dem att funka, men vill man det? Vill man verkligen det? Har man tid med det? Har man kanske inte tillräckligt med skit som strular i ens vardag för att ens telefon ska behöva vara en av dem? Nej, det här är hela anledningen till att jag slutade bygga mina egna datorer. It's just not worth the fucking effort.

Jag har inte heller behov av alla dessa efterblivna funktioner och appar som ska göra ens liv såå mycket lättare. Om man lade ner riktig tid på sina problem istället för att leta appar som ska lösa dem, tror jag att saker skulle gå smidigare för de flesta. Hämta upp er gamla Nokia ur återvinningskartongen och upplev telefoni som det är meningen. Grymma funktioner som "ring samtal" och "skriv textmeddelande". På en del modeller kan man till och med läsa email, surfa på nätet och lyssna på musik (som en iPod!). Min har till och med en klocka och en miniräknare. Boom!

24 oktober 2010

Business as usual

Blir vi verkligen chockade längre av artiklar som beskriver krigsbrotten i Irak och Afghanistan? Tortyr, mord, kidnappningar, you name it. Är det ingen som har förstått att sådana övergrepp på civilbefolkningen inte är något undantag? Det är en iskall, benhård regel. Förhoppningsvis så har folk förstått för gott den här gången.

Hillary Clinton, USA's utrikeskossa, fördömde å det skarpaste alla läckor ”som riskerar amerikanska soldaters liv, liksom allierade eller civila”. Vet du något annat som riskerar livet på soldater och civila? Ditt lands oupphörliga krigande för att roffa åt sig de få resurser som finns kvar i världen! Jag applåderar varje initiativ som riskerar amerikanska soldaters liv. För är det något historien har visat, är det att det enda som lugnar amerikanernas blodlusta är när deras egna kommer hem i kistor. Det är därför man inte längre skickar in riktiga trupper i strid i någon större omfattning. Sånt ser inte bra ut. Bättre att bomba saker till damm uppifrån atmosfären i stället. Problemet är dock att civila lätt blir till köttfärssås med den strategin. Hellre det än negativ PR. Några irakiska eller afghanska begravningar får vi nog inte se på CNN i första taget.

Hunting season

Precis som man förväntat sig så fortsätter invandrarhatet, vilket går att läsa om här, och här. Behöver man någon intelligens över huvud taget för att dra några enkla paralleller mellan dessa dåd, och gamle lasermannen? Då menar jag inte att man bara snackar om en "ny laserman" utan att man reflekterar över det politiska klimat som ger upphov till den typen av dårar. Dels så har vi en våg av främlingsfientlighet, med SD i spetsen, som till viss del legitimerar dessa psykopaters hat. Sedan har vi dessutom ett samhälle med växande klyftor, där många människor har det väldigt tufft. Det känns som början av 90-talet all over. För övrigt så tror jag att beskjutningen av mörkhyade har pågått ett bra tag. Jag vägrar nämligen att (som media) anta att det är invandrare som ligger bakom alla de s.k. "bussbeskjutningarna". Har nämligen koll på vissa av de där busslinjerna, och det är fan enbart invandrare som åker dem. Alltså finner jag det troligare att de brotten också begåtts av invandrarfientliga. Vi får se hur utredningen går, och hur sugna polisen egentligen är på att få slut på dessa brott. Jag tror dessutom inte att detta rör sig om en ensam gärningsman, vilket utredarna antagligen drömmer mardrömmar om.

I ett samhälle där alla uppmuntras att tänka enbart på sig själva, där de rika beskrivs som martyrer och de fattiga som samhällsfarliga parasiter, så får vi se sådant här. Det är ingen spektakulär slutsats. Däremot finner jag medias uppmaning till invandrare att "hålla sig hemma" osv, fullständigt vidrig. Det är snutens jobb att fånga folk som springer runt och skjuter, och inte upp till invandrare att synas så lite som möjligt. Jag uppmanar hellre allmänheten att gå ut och lyfta på varje brunkletig sten tills man hittar de ansvariga svinen. Sen tittar jag gärna åt andra hållet medan lite gaturättvisa utdelas.

22 oktober 2010

Sverigemoderaterna

HÄR står det om Moderaternas yttrande på ett förslag om flyktingar. Det står att det är "snarlikt" ett förslag som tidigare skrivits av Sverigedemokraterna. Rent plagiat skulle jag säga. Hade man lämnat in det som ett skolarbete skulle man blivit kallad till rektor..

Jag tror på moderaten med det tuffa namnet Jimmy Baker när han säger att det hela är en slump. Däremot är det ju ingen slump att man faktiskt tycker likadant som Sverigedemokraterna. "..om vi hade vetat att Sverigedemokraterna också hade skrivit så här så hade vi formulerat oss på ett annat sätt", säger han. Precis. Inte tyckt på ett annat sätt. Men skrivit med egna ord, "individ" istället för "människa" och lite sånt. Kolla in JB's hemsida också, han är sjukt vidrig. Mer som en Jimmie än en Jimmy.

”Vi vill inte ta i Sverigedemokraterna med tång”, sa statsminister Fredrik Reinfeldt under valrörelsen. Den killen kallades "tvålen" av sina gamla ungmoderatpolare. Säger väl det mesta om honom.



Banker

Läste idag att Swedbank plockat in nära 11 miljarder i vinst sedan årsskiftet. Jag som blivit intalad att det var dåliga tider? Eller är det bara ytterligare ett bevis på att de rika alltid blir rikare på de fattigas bekostnad, särskilt i "kriser"? Vilket för mig till företeelsen banker. Det är inte många som reagerar på hur extremt omoraliskt och korrupt bankväsendet är. Vi bara accepterar att det finns, och "fungerar"..Ja men hur fungerar det då?

Man kan säga så här: Jag kan "låna" en vän hundra tusen. Pengar som jag inte har, men jag kan skriva ett kvitto åt min vän som intygar att han har pengarna. Han kan sedan använda kvittot för att byta till sig varor någon annanstans. Sen betalar min vän tillbaka pengarna, plus ränta. Under tiden kan jag låna ut lite mer pengar till honom, för när han köpt lite grejor så har han ju "säkerhet", dvs grejor jag kan sno om han inte betalar tillbaka. Räntan är min vinst, på pengarna jag lånat ut, som jag inte hade. Om min vän inte kan betala, så tar jag som sagt det som han köpt för mina pengar, som jag inte hade. Får jag själv problem så kommer pappa staten, som jag hatar, och hjälper mig lite sådär kravlöst och schysst. Det verkar vara en sweet deal att vara bankir.

Det här låter inte så värst klokt, och det fungerar bara på ett villkor. Att min vän och de han i sin tur handlar av har förtroende för mig. Har vi något skäl alls att ha förtroende för banken? NEJ! Gå in på en jävla bank och kolla. Personligen känner jag inget större förtroende för just-out-of-gymnasiet-snubbarna som jobbar därinne. Eller för den delen direktörsnissarna som behöver typ hundra miljoner i bonus för att känna sig "motiverade".  Men bankerna fortsätter ändå att göra pengar av pengar, och av pengar som inte ens finns. Alla borde kunna förstå att det är helt fucked up. Om ni vill snacka om parasiter som får pengar utan att jobba, ge er inte på de stackars arbetslösa. Lacka på bankerna. Eller är ni fortfarande lyriska över plastdosorna de ger er så ni kan göra ännu mer av deras jobb åt dem, och betala för det?

19 oktober 2010

Fåntrattar

Världen är full av dem. Jävla fåntrattar. Sådana här typer som inte har minsta kapacitet att se längre än näsan räcker. Står-det-i-tidningen-är-det-sant-idioter. En sakfråga där dessa inavlade stackare ofta visar sina trynen är debatten om kollektivtrafiken. De gillar inte "fuskåkare". Det verkar sticka något oerhört i deras måsögon. Men är man inte kapabel att lyfta blicken från sina usla bingolotter och se helheten så bör man också hålla käft, istället för att störa sig på andra. Bara för att SL hävdar en massa skit betyder inte att det är sant. Nu ska jag berätta sanningen.

Kollektivtrafiken behöver inte och ska inte kosta något. Det enda man hör från SL's håll är "vi förlorar så och så mycket på folk som inte betalar"..men hur mycket kostar spärrarna i inköp och underhåll? Hur mycket kostar biljettsystemen? Hur mycket pengar kostar egentligen hela kontrollapparaten? Det är ungefär som att ha en vägtull vars enda syfte är att finansiera sin egen drift. Helt jävla meningslöst. Det finns helt enkelt ingen praktisk anledning till att människor ska betala så höga avgifter för att åka kollektivt. Det är enbart politiskt. Politiskt på så sätt att beslutsfattarna anser att det är viktigare att uppmuntra biltrafik än kollektivtrafik. Därför får jag som åker kollektivt vara med och med mina skattepengar betala för motorvägar och annan skit som jag inte använder i någon större omfattning. Men att genom en liten skattehöjning för alla se till att kollektivtrafiken blir helt avgiftsfri, det är otänkbart. Det slår ju mot de som inte har samma behov av att åka kollektivt, dvs höginkomsttagare. Det finns massor av folk som har räknat på det där, och jag tror att man var tvungen att ha en årsinkomst runt miljonen för att inte tjäna på att ha en helt skattefinansierad kollektivtrafik. Det känns tryggt att våra politiker tänker på majoritetens bästa.

Ni som inte tror detta är möjligt att genomföra. Fuck off och ta reda på något själva i era liv. Det finns redan avgiftsfri kollektivtrafik i städer i USA, England, Frankrike, Kina med flera. Yes we can..eller nåt.


18 oktober 2010

Livsläxa #2

Dags för ett nytt inlägg i bästa förståsigpåaranda. Read it and weep.

Attityder förändrar verkligheten.

Alla har hört de sköna klyschorna "tänk positivt", eller "ha en positiv inställning". Grejen med de påståendena är att de inte säger så mycket om varför och hur man ska göra det. Eller så kanske problemet snarare är att de hamnar i kategorin goda råd som man inte direkt bryr sig om eller ens vet hur man ska förhålla sig till. Ett problem för mig har alltid varit att sådana människor som oftast använder sig av dessa klyschor tenderar att vara småläskiga typer som lika gärna kunde varit med i någon sekt. Jag är naturligt misstänksam mot människor som är för positiva.

Men det ligger mycket sanning i klyschan. När man ser på saker med ett annat perspektiv så förändras faktiskt verkligheten. Med det så menar jag att man på så vis ofta börjar lägga märke till saker och möjligheter som tidigare var osynliga. En klassiker är ju när man tänker "varför har jag inte tänkt på det förut?" Jo, för inställningen kanske inte fysiskt förändrar verkligheten, men den förändrar vad man fokuserar på i en situation. Med en skitinställning till saker och ting så kommer man inte att se mycket gott. Pessimism kan se ut som realism, men egentligen så handlar det bara om att man genom ett långvarigt beteende har kopplat hjärnan på ett visst sätt. Med tid så ställer hjärnan in sig på att se allt det negativa som man vill se, och då får man automatiskt rätt i sin pessimism den mesta av tiden. Hjärnan är smart...och lat. Om man hela tiden ser saker negativt, så kommer inte hjärnan att se någon vits med att hålla det andra perspektivet lika skarpt.

Summan av det hela är att man faktiskt kan åstadkomma en helt enorm förändring i hur man uppfattar saker och ting. Trust me on this one. Det är inte helt lätt, men ett första steg är att åtminstone bli medveten om att hjärnan i varje situation automatiskt väljer det synsätt som den har vant sig vid. Alltså måste man aktivt kämpa för att vända det beteendet. Det är fan värt det.

14 oktober 2010

Abele FTW

Läste nyss att pionjären för fenomenet "skapa-pretentiös-facebookgrupp-och-bli-kändis", Anton Abele, har fått en riksdagsplats. Schysst. Finns väl inget bättre än att låta snorungar utan verklighetsförankring bolla med rikets politik. Nu får han ju också 50 lök extra i månaden att festa upp med sina kompisar. Stabilt. Det är viktigt för barn att ha ekonomisk trygghet. Om ni inte känner till det humoristiska mästerverket Anton Abele så är det bara att Youtuba lite, definitely worth it! Hoppas nu att Anton får jättemycket uppmärksamhet och skämmer ut Moderaterna totalt. Om han inte lyckas i politiken så kan han ju i alla fall hyra ut hakan som strykbräda.



12 oktober 2010

Marcus Birro: Riksäckel

Maken till talanglös uppmärksamhetshora får man leta efter. Fenomenet "Birro" har satt sig som en svårbehandlad böld i det svenska medielandskapet. Förklaringen till detta är självfallet att han erbjuder någonting som tydligen saknats. Han har enligt vissa fyllt något slags känslomässigt vakuum i svensk etermedia för att han skriver med hjärta. Well whoopty fucking doo! Det vore uppfriskande om han kunde använda hjärnan också, istället för att bara raljera med sitt jävla meningslösa tyckande (om hur synd det är om honom).

Nu är inte jag den som dömer ut folk på ren hörsägen, men gud vet att jag har ansträngt mig till det yttersta för att hitta något att gilla hos denna sopa. Något litet korn som viskar om att han inte är fullständigt värdelös. Det finns inte. Istället blir det bara fullständigt uppenbart att mannen hör hemma på psyket och inte försöker åstadkomma någonting annat än att sperma av sig sin unkna självömkan där utrymme råkar ges. När han i själva verket inte har några kunskaper eller något av värde att säga om något alls. Det är som om han har någon slags intern tävling med sig själv om hur osmakligt idiotisk det egentligen går att vara. I'm on to you Birro.. Din enda förmildrande omständighet är att det krävdes idioter större än du själv för att sätta dig på den position där du nu befinner dig. Men sluta för all del gärna att utöva din verbala terror mot dina medmänniskor.

Som Birro, fast mer sympatisk.

9 oktober 2010

Insanity

Läste i dagens tidning om det nya fenomenet "speed shrinking". Det har ingenting med isvakar att göra, utan är en psykologisk crossover på speed dating. Alltså, du får träffa ett helt gäng på kort tid och få hjärnan skrynklad lite lagom av var och en. What the fuuuck är det för fel på världen?! Vad kommer härnäst? "Speed operation"? Där kirurgen gröper ur dig som en grapefrukt, kör några stänk sprayplåster på köttdelarna och bara häller tillbaks hela skiten? Denna travesti på medicinsk behandling berör två av mina favorithatpunkter. Dels den svenska fixeringen vid att anamma varenda skitgrej som kommer från USA, och dels den allmänna psykosen om att allt ska göras så snabbt som möjligt. Får nog tillfälle att återkomma till dessa teman.

6 oktober 2010

Demonzzztration

I måndags var jag på en manifestation i Stockholm, mot Sverigedemokraterna och Alliansens nedskärningspolitik. Jag kanske förväntar mig orimliga ting, men jag blir alltid besviken på dessa tillställningar. Demonstrationer ska inte vara energilösa och slätstrukna. Jag föredrar demonstrationer som drar fram som en urkraft och sopar allt ur sin väg. Det var faktiskt inte utan en viss sorgsenhet som jag ägnade några nostalgitankar åt Göteborgskravallerna..

Denna verkade mest vara en möjlighet för så många "talare" som möjligt att få representera sin sak, med så likriktade argument som möjligt. Går man på en antirasist-demo behöver man inte höra en massa snack om hur dåligt det är med rasism, det är som att "avslöja" att korvkiosken säljer korv. Det räcker väl för fan med högst 3-4 talare som kan artikulera målet med demon samt elda upp massan lite. Vi behöver inte höra på varenda typ som inte kan leva utan att från talarstolen visa att de minsann är där.. Jag gick dit med kamplusta, och lämnade Sergels Torg (destination Mynttorget) som en bruten man. Vid riksdagen fortsatte det hela, med fler talare..vilket slutligen drev mig hem till bostaden.

En äkta revolutionär

3 oktober 2010

Trådlöst


Nu för tiden när man konstant är uppkopplad på massor av olika sätt och sällan får ett ögonblicks ro, så går mina tankar till tiderna före. När jag var liten fanns inte mobiltelefoner. Ville man få tag i någon fick man vackert uppsöka en fast telefon och hoppas att vederbörande satt hemma vid sin. Om man befann sig ute och ville ha tag i någon som också var ute, så var det bara att börja spela Sherlock Holmes. Fråga folk i närheten om de sett personen. Uppsöka platser där personen var känd för att hänga. Skrika från balkonger var också gångbart. Man hade helt enkelt ingen koll på folk. När någon familjemedlem lämnade huset så var de borta. Som om de köpt en enkelbiljett till ett svart hål. På något sätt såg man inte alls detta som ett problem, det var skönt att få försvinna ibland. Härliga tider.

2 oktober 2010

Hipsters

Fula sotarmössor, långa fula skjortor, långa jättefula rockar, fyrkantiga skitfula glasögon, fula skor i tyg, ironiska mustascher..listan kan göras lång på hipsterstilen/identiteten/whatever. Baka sitt eget surdegsbröd, rösta på miljöpartiet, tatuera en leksaksbil på armen, the list goes on..

Det som verkligen i slutändan irriterar mig hos hipsters är att de är såna fakes. Att de på något sätt spelar arbetarklass när man förstår att de inte är det. Är semestrar till Toscana, refererande till lägenheten som "våning", samt kaffe- och vinsnobberi en del av ens bakgrund så är man inte arbetarklass. En annan sak som förbryllar mig är: om man nu vill revoltera på något sätt, varför göra det genom att försöka vara så töntig som möjligt? Knas.


1 oktober 2010

Livsläxa

Jag fyllde 30 i år. Det är inte längre så vanligt att jag tänker på det förflutna eller ångrar saker jag gjort eller inte gjort. Det har ältats tillräckligt. Däremot så önskar jag ibland att jag lite tidigare hade haft vissa av de kunskaper och insikter jag nu samlat på mig. Så i ett vagt hopp om att någon kan ha nytta av det, kommer jag att lägga ut några råd här och var. Vissa saker kommer säkert att vara klyschiga, men man behöver inte vara originell för att ha rätt.

Man ska inte jämföra sig med andra.

Det är alltid egot som vill jämföra. Egot söker hela tiden efter saker som får det att känna sig viktigt eller överlägset. Det får en visserligen att må bra ibland, men egot är också av naturen som ett osäkert barn. Så precis som ett barn så kan det inte undgå att även jämföra sig med dem som har bättre eller mer, vilket tar bort lyckan över det man nyss var glad över.
Med andra ord, genom att jämföra sig med andra låter man i princip världen utanför kontrollera hur man ser på sig själv. Det kan aldrig bli något annat än en känslomässig berg- och dalbana..

Därför ska man bara jämföra sig med sig själv. Titta vad du har har uppnått sedan sist, vad du har lärt dig, hur du har växt som person, vad du har upplevt, vilka du har träffat. Det lönar sig verkligen i det långa loppet.

Reality bites

Jag har gjort en fasansfull upptäckt. Min IT-kunskapsnivå har legat och fossiliserats de senaste 5 åren, minst. För de flesta är detta kanske ingen stor grej, men jag har hela mitt vuxna liv gått runt och trott att jag varit en genuin trollkarl bakom pekdonet.


Jag vet var denna självförnekelse har kommit ifrån. Men jag behöver dra lite bakgrundsfakta. När jag var riktigt ung så fanns nämligen inte internet. Javisst, det existerade säkert i någon hemlig bunker under något universitet i staterna, men vanligt folk var fullkomligt ovetande om "da net". I det avseendet var jag en pionjär. Det var inte många som var ute på nätet på den tiden när blotta konceptet dator nästan var som ett främmande ord. Saker som nedladdning var reserverat enbart för de hårdaste och mest vågade datanördarna, och där hade jag nästlat mig in. Ni förstår, på den här tiden laddade man ner i 33k. Att dra ner en skiva tog typ..en vecka. Om allt gick bra. Känslan när jag hade tankat färdigt min första film var gudalik. Total lycka och häpnad. 

Jag tror att min generation kan vara den sista i Sverige som över huvud taget kan förhålla sig till hur världen såg ut pre-internet. Det måste jag återkomma till någon gång, men poängen är att de där tiderna byggde upp någon slags hackercred-konto som jag för länge sedan har slutat att göra insättningar på. Nu tog även krediten slut.