11 maj 2011

Operation Gåsen

För tredje året i rad genomför Söderortssnuten den fyndigt betitlade ”operation Gåsen”. Man vet tydligen att många unga börjar ”missbruka” narkotika vid den här tiden på året. Ja, det stämmer. Efter oräkneliga månaders atomvinter så väcker säkert värmens ankomst folkets lust att gå ut ur sina skyddsrum och ta något festligt i solen. Kanske en ”Gås”, som polisen antyder? 


Målet är att gripa två unga per dag i söderort, med vad som verkar vara vilka metoder som helst. Förundersökningsledare Ludvig Sandberg säger till exempel att man ”jobbar offensivt i framkanten av lagstiftningen. I en sådan här insats är man inte rädd för att ta tvångsmedelsbeslut och man är ganska fantasirik när det gäller sina misstankar.” Det är bra Ludvig, tryck åt ungdomar med lagens fulla kraft, och lite till, som vore de Bin Laden återuppstånden som en tio meter lång zombie. Det där med fantasirika misstankar förstår jag också precis. Det handlar i stort sett om att kunna anklaga personer för att vara drogpåverkade med anledning av att de ser för glada ut.

Ludvig tycker ”Det är roligt att det går rykten och att det pratas bland ungdomar”. Det vill säga att ungdomar pratar om vilka fittor de tycker att polisen är och att man ska akta sig för dem till varje pris. Han fortsätter ”En del av poängen är att det ska kännas och märkas att vi gör något.” Ja, det känns och märks varje gång polisen försöker hindra folk från att ha roligt. Det känns och märks säkert också för de dagliga två stackare som ska fylla operationens kvot. Budskapet är genomgående tydligt, vi ska få ungdomar att hata snuten och springa för livet när de ser en blåskjorta. Mission accomplished redan på förhand känns det som.