30 oktober 2010

Vem är pirat?

Glamourfaktorn är förvånansvärt låg
var det dags igen med pirateriet. Jag skulle vilja förklara varför jag tycker att piraterna är en bra väckarklocka för världen, och en oundviklig sådan. Pirater är inget naturfenomen. De är självklart en effekt utav något annat.

För det första så måste man förstå att ingen vettig människa vill försörja sig på piratverksamhet. Det är ingen större jobbsäkerhet i det hela om man säger så. De flesta av dessa "pirater" är i grunden fiskare, som fått se sitt levebröd utplånas av skrupellösa "entreprenörer", som de kallas i väst. Självklart så utnyttjas dessa inkomstlösa människor av större nätverk av organiserade kriminella, men de som riskerar livet på vattnet är enkla, utfattiga somalier.

Eftersom Somalia har en så svag regeringsstruktur, om någon alls, så finns det ingen kontroll över fisket i landets vatten. Det är inte "entreprenörerna" sena att utnyttja, och skickar dit sina trålare för att fiska, ohämmade av några regelverk. För att inte tala om alla andra "entreprenörer" som dumpar avfall och gifter i vattnen. Människor sitter alltså med valen: 1- dö. 2- råna de som rånar dig. Jag är inte så förvånad att folk väljer alternativ 2.