25 oktober 2010

Wacky Tobaccy

I dagens tidningar kan man läsa om den s.k. Prop 19. Dvs. legalisering av mindre mängder cannabis i Kalifornien. För det första måste jag påpeka hur absurt det är att USA har så stränga droglagar på det här området. När alla röker gräs. Särskilt i Kalifornien, med alla dessa surfare, hippies och college-studenter. Självklart handlar Prop 19 dock inte om att ge folket rätt att vara sig själva på något sätt, utan om the almighty dollar, som vanligt.

Staten Kalifornien konfiskerar och beslagtar årligen i runda slängar cannabis för 7 miljarder dollar. Man uppskattar att det är ungefär en tiondel av den cannabis som finns i cirkulation, dvs värdet på den totala marknaden bör vara någonstans kring 70 miljarder. Bara momsen på den försäljningen skulle inbringa ungefär ca 5 miljarder dollar till staten. Lägger man till inkomstskatt för de som står för försäljningen och produktionen så rakar man in ca 7 miljarder till. Lägger man dessutom in en punktskatt (som för t.ex. alkohol och cigaretter) så kan man öka siffrorna till uppemot 20 miljarder dollar. Dessa siffror är blygsamma uppskattningar. Det finns vissa bedömare som talar om 50-60 miljarder i ökade statliga intäkter, årligen. Kalifornien är som stat utfattig, och behöver de här pengarna.

Jag tänker inte gå in på några moraliska aspekter här, utan nöjer mig med att påstå att vem som helst kan få tag i cannabis, när som helst. Och att dessa miljarders dollar idag hamnar i fickorna på brottslingar.
Visst finns det problem med cannabis, och det är i stort sett samma problematik som yttrades mot alkohol under förbudstiden. Alkoholförbudet försvann till slut för att det hela hade blivit en fars. Folk drack som aldrig förr och vinsterna kom inte staten tillgodo utan försvann i fickorna på (främst) den organiserade brottsligheten.

Det är inget stort hopp från det till absurditeten i västvärldens syn på cannabis. Go Cali.