9 februari 2011

Alla hatar Sverige

Glöm ABBA. Ingmar Bergman. Pippi Långstrump, eller köttbullar. Om Julian Assange blir utlämnad till USA från Sverige är det vad Sverige kommer att vara känt för. Någon kanske tycker att sådana spekulationer är att gå händelserna i förväg, men det är ju uppenbart att utlämning till amerikanerna är "the endgame", à la någon klyschig agentrulle. Mycket av "svartmålningen" av svenskt rättsväsende på nätet är jävligt överdriven, men det mesta grundar sig egentligen på klart berättigad kritik. Det är i min mening otänkbart att Assanges advokater inte redan har erbjudit svenska myndigheter någon typ av deal som innebär garantier mot en sådan utlämning, men antingen så har Sverige tackat nej, eller så litar man inte på svenskarna. Båda möjligheterna är väl precis lika sannolika.

Jag skulle själv aldrig lita på det svenska rättssystemet under dessa omständigheter. Svenska advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg sade i gårdagens Gomorron Sverige att det här läget ställer stora krav på åklagarens integritet. Det är med andra ord helt kört. Min åsikt är att många inom toppskiktet i svenskt rättsväsende är föga mer än politiska karriärister med allvarliga drag av amerikanofili....integritet är knappast en del av arbetsbeskrivningen.

För ett tag sedan blev Assange nominerad till Nobels fredspris. Det vore ju något ironiskt om han skulle vinna, och inte kunde närvara vid ceremonin för att han hölls utan rättegång i USA. Fast inte på Guantanamo såklart, för det har ju den tidigare fredspristagaren Obama lovat att stänga.