17 februari 2011

Frukta solen

Att solen är vad som möjliggör vår hela existens är inget nytt. Att den förr eller senare kommer att förgöra vår planet är inte heller något nytt. Vad som inte är lika känt är hur snabbt det kan ske. Jag talar om solstormar, vilket är solvindar som är kraftigare än vanligt. Det som skyddar oss från dessa krafter är jordens magnetfält, som möjliggör att planeten har en magnetosfär. Det funkar så här. En CME är när ett större partikelmoln kastas ut från solytan medelst en explosion.




Om planeten inte har en magnetosfär så vore resultatet något liknande Venus (väldigt svagt magnetfält). Ingen höjdare, som synes..




Problemet är att jordens magnetfält inte är statiskt. Det flyttar sig. En del hävdar att denna process för tillfället accelererar. Det är ett problem vid kraftiga solstormar. Tanken är att magnetosfären under vissa omständigheter skulle kunna försvagas så till den grad att en större solstorm eller CME skulle kunna bli ödesdiger. Till och med ljushuvudena på NBC förstår till viss del detta. Jag gillar även snubbens kommentar på slutet. "Alltså OM det här skulle hända så kommer det ju inte hända snart. Kanske om hundratals år. Vi vet inte." Idiot. Vet du eller vet du inte?




Säga vad man säga vill. Men skulle jag plocka en vinnare ur alla undergångsteorier så tror jag mest på denna. Den har alla egenskaper man vill ha i en god apokalyps. Enorma krafter som vi inte kan påverka. Ovissheten att det kan hända imorgon eller om en miljon år. Det skulle förstås inte nödvändigtvis innebära mänsklighetens undergång, utan mer som att trycka på reset-knappen. Välkommen till ett liv där ingenting som var elektroniskt funkar längre. Rätt drastiskt med tanke på att vi använder el till så gott som allt..