1 februari 2011

Egg-sucking Dogs

"Äggsugare"
Precis. Äggsugande hundar. Uttrycket är ursprungligen gammal farmarlingo från staterna som syftar på bondhundar som utvecklat en smak för färska ägg. Ingen hit på en bondgård...och än i dag är detta beteende en helt laglig anledning att skjuta en annan mans jycke. I den mer generella betydelsen så kan termen användas på alla beteenden som är "obotliga". Därför tänker jag nu mynta det för att beskriva obotliga beteenden hos ordningsmakten. Kommer någon ihåg incidenten med undercover-äggsugarna i Hornstull som hotade och trakasserade en kille som fotade dem? Friska upp minnet här annars. Deras flawless logik grundade sig på att han både var drogpåverkad och kriminell om han inte tog bort bilderna, men om han tog bort dem så var han plötsligt inte misstänkt för något alls. Låter lite subjektivt wouldn't you say? Nu har hur som helst snutansvarsnämnden kommit fram till att de får behålla jobbet oavsett om de fälls i tingsrätten eller inte. Självklart. Varför ska en äggsugare hindra en annan?

Nu tog killen bort de hemska bilderna (som han sen återskapade med eminent nörderi), men hade han inte gjort det så kan jag beskriva precis vad som hade hänt. Han hade blivit transporterad till häktet, fått lite hjälp med att "snubbla på skosnörena" och åtalats för att typ bloda ner konstaplarnas skor. Inget konstigt med det. Bara typiskt äggsugarbeteende. Hade han haft principfastheten att vägra urinprov med anledning av den uppenbara rättsrötan så hade de åkt till sjukan med honom och "varsamt" kanylat honom i armen för ett blodprov, med våld om så krävdes. Sen åtal på det för "våldsamt motstånd" eller liknande.

Reaktionerna på sådana här händelser skiftar alltid mellan två extrema positioner. Dels "naiv medborgare" som tycker det här är fruktansvärt, men att sånt inte händer i Sverige. Å andra sidan "de som vet", för vilka det här är business as usual. Standardbeteende. Äggsugeri. Kan någon förklara för mig hur vi ska komma tillrätta med det här problemet så länge det inte finns helt oberoende myndigheter utan någon koppling alls till äggsugarna, som kan utreda dem? Betänk denna viktiga fråga till Johnny Cash tolkning av ämnet.