29 december 2010

Är sossarna från vettet?

Broderskap var inte bara en av parollerna i den franska revolutionen, utan är även en kontemporär benämning på förbundet för troende socialdemokrater. Tidigare var man "kristna socialdemokrater". Men i ett Sverige där det knappt finns några kristna, så behöver rörelsen nytt blod, och socialdemokraterna nya väljare. Detta har dock ställt till en del problem. En av socialdemokratins eviga fallgropar är att man omöjligtvis kan vara alla till lags, som man vill. Till slut måste man trampa på någon. Vilka det blir styrs, såklart, av realpolitiken. Vilken grupp är viktigast om vi vill nå makten?

Den 28e maj i år antog man därför sitt ”Manifest för muslimska socialdemokrater”, och strök i samma veva kampen för HBT-rättigheterna. För det första skulle jag vilja klargöra att den kristna läran inte heller på något sätt är tolerant mot någon sexualitet som inte är normativ. Och jag tycker förvisso inte heller att man ska tvinga den till det. Om man vill vara en inskränkt tölp, så är det fullt tillåtet i det samhälle vi lever i. Kyrkan är en klubb, rätt och slätt. Tror man inte på klubbens regler så kan jag inte förstå vad fan man ska där och göra över huvud taget. Men det finns faktiskt en fundamental skillnad här mellan kristendom och Islam. Eller rättare sagt Bibeln och Koranen. De flesta vet att bibeln inte är huggen i sten. Den har förändrats och redigerats över tid, och kan på sin bästa dag kanske förmedla ideal och idéer, men det finns inte utrymme för att vara bokstavstroende. Även om det självklart finns sådana fån också. Därför spelar det inte lika stor roll för en kristen ifall Gud hatar bögar, det är öppet för tolkning, som också sker. Men Koranen är lite annorlunda. Det går inte att vara muslim utan att per definition acceptera att allt som står i Koranen är sant. Guds ord, oförvrängda. Vad Koranen har att säga om homosexualitet kan ni nog själva ana. Samma sak som de judeo-kristna skrifterna. Håller man inte med så är man inte muslim, punkt slut. Så när Jon Voss, chefredaktör på gaytidningen QX påstår att Broderskap "sviker muslimska HBT-personer”, undrar jag vad han har rökt? Jag vet att islam inte är helt fördömande mot homosexuella tankar, så länge man som individ kämpar mot dem och tycker de är fel. Är det kanske dessa självhatare Voss menar med "muslimska HBT-personer"? För de som öppet uttrycker sin ärliga sexualitet på ett annat sätt än genom heteronormen kan inte vara muslimer. Det är som att dricka en kvarting till frukost på väg till AA-mötet. Eller att som vegetarian äta en blodig hamburgare om dagen. Eller att uppskatta kritiskt tänkande och gå med i en religion. Tro är en sak. Religion är något helt annat.

Om någon tycker att jag har helt åt helvete fel, så kommentera gärna, men håll det sakligt och med god ton. Inte heller icke-falsifierbara argument önskas. Alltid bäst att tillägga då det handlar om religion...flame on.