10 december 2010

Vadå Openleaks?




På måndag startar Openleaks, som får beskrivas som en utbrytare från Wikileaks. Enligt interna dokument ska Openleaks etablera sig som en ansvarsneutral mellanhand ”utan politisk agenda förutom spridandet av information till medier, allmänhet, ideella organisationer, bransch- och fackorganisationer och andra medverkande grupper”. Bakgrunden till detta är att man tycker att Wikileaks tar på sig en roll som maktfaktor genom att välja ut vad man släpper för information och till vilka. Man menar att Wikileaks kan "straffa" medier som inte rapporterar om läckorna på det sätt som Wikileaks önskar. Ett exempel på det var New York Times, som inte fick tillgång till cablegate-dokumenten efter att Wikileaks inte var nöjda med tidningens rapportering kring Irakdokumenten.


Det nya Openleaks ska enligt talespersoner inte ha någon redaktionell roll alls, utan bara fungera som informationssamlare. Frågan är om Openleaks inte sätter för mycket tilltro i medias professionalitet. Huvudanledningen till att alla medier som fått informationssläpp från Wikileaks har publicerat det, är att det blir en måste-situation. Det blir omöjligt att inte publicera när man vet att andra medier sitter på samma fakta. Om all information bara ska ligga och vara "öppen" (för media), så kan man inte garantera att media rapporterar. Det är ingen slump att Wikileaks har spritt mer viktigt material på kort tid än vad gammalmedia gjort sedan Watergate. Brist på information är inte ett skäl till det. Snarare att media inte alls är oberoende av makten.



Jag känner rent spontant att folk som lämnar en organisation som Wikileaks, som visat att man står för sanning och moral i världen, bör ses med en viss misstänksamhet. Särkilt under en tid när Wikileaks är hotat. Nyheten återspeglas även negativt på Julian Assange, eftersom till och med "hans egna" i och med detta förefaller ogilla honom. Sedan anser jag inte att det behövs några fler "mellanhänder". Nu ska jag inte döma ut Openleaks helt, utan resultatet får framtiden utvisa. Under tiden så kan man se dokumentären WikiRebels. Den visas i SVT på söndag, men går redan nu att se på SVT Play (kan rapportera att den var mycket sevärd).


Det jag kan säga så här långt är att dessa statements låter motsägelsefulla:

"I stället kommer andra organisationer att få tillgång till Openleaks system och de får i sin tur presentera materialet för sin publik. De dokument som tas emot på det viset bearbetas och publiceras av de organisationer Openleaks kommer att samarbeta med."

Hur väljer man dessa "organisationer"? Är inte det en avart av vad man tyckte var dåligt med Wikileaks?

"Till skillnad från Wikileaks kommer Openleaks inte att ta emot och publicera saker direkt så att allmänheten kan se materialet."

Och det är på vilket sätt en förbättring från Wikileaks? Snarare verkar detta vara ett klassiskt exempel på döp-din-produkt-till-motsatsen-av-vad-det-är. Om allmänheten inte kan se materialet så är det väl knappast "öppet"?