15 december 2010

Veckans svin

Här är en titel som jag negligerat på sistone. Veckans svin. Jag hade näst intill förträngt konceptet, tills tanken plötsligt väcktes av ett grymtande från en av Expressens krönikörer. Nämligen Ulf Nilson, självutnämnd "världsreporter". Ulf slog igenom på 50/60-talet då vilken halvt skrivkunnig apa som helst, begåvad med en käft, tydligen kunde göra sig ett namn trots insatser på ren skitnivå. Nu är han "krönikör", och kan således raljera med sina illa dolda fördomar utan något som helst ifrågasättande. Tidigare så har Ulf bland annat argumenterat för kolonialismens återinförande, samt sagt att kvinnor är mindre värda än djur i "arabvärlden". Ulf skriver nu, på sitt sedvanligt amatörmässiga och stillösa sätt:

"Faktum är att vi, ja, svenskarna, faktiskt är på väg att avskaffa oss, om än sakta. Obs! att nu raljerar jag inte längre. Sverige har sen länge minskande befolkning, ja, om vi ser till pursvenskar. Varje par föder statistiskt sett färre än två barn, lika med minskning. Våra invandrare, numera omkring 20 procent, av vilka 400 000 muslimer (varav de allra flesta naturligtvis inte är islamister), föder betydligt fler. Det är oundvikligt att det muslimska inflytandet växer. Kort sagt: vi befinner oss i krig."

Om man bortser från att man knappt förstår vad fan karln menar, så är faktum att Ulf, trots sina hedervärda ansträngningar att svartmåla ickesvenskar, kan vara den mest svenskfientliga person jag kommer på. Allt han skriver handlar om hur dumma, naiva, eller godtrogna svenskarna är. Hur allt med oss och vad vi gör är fel. Han måste verkligen förakta oss, den mannen. Hans uttryck "pursvenskar" kommer väl säkerligen, i skymundan, att glädja många xenofobiska collegetröjan-instoppad-i-jeansen-typer. För publikt så tar inte ens uttryckligen främlingsfientliga element sådana termer i sin mun. Man förstår att man ska prata om "kultur", inte "ras". Men inte Ulf. Han säger något annat. Vad det är förstår jag inte helt och fullt, men jag noterar en distinkt brun smak i hans som vanligt, sorgligt bristfälliga anrättning. Frågan är om sådan svinföda verkligen ska få serveras i tidningarna?