10 december 2010

Kina flippar

Nobels fredspristagare blev Liu Xiaobo från Kina, och det var väl inget mer med det. Att hela idén med Nobels fredspris har urvattnats för länge sedan borde alla förstå vid det här laget. Läs annars Nobels motivation där han säger att priset ska tilldelas den som:

"...har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser."

Då så. Om Barack Obama alltså var en värdig fredsprisvinnare genom att göra ingenting för fred förutom att få folk att hoppas, så är nog Liu ett mycket bättre val. Jag menar, han har ju uppenbarligen gjort något i linje med Nobels idé eftersom han är politiskt fängslad i sitt diktatoriska hemland. Nu har Kina fått ryck, spärrat medier i landet som visar nobelceremonin, kallat nobelkommittén för clowner med mera, så priset kanske rent utav är meriterat.

Kina är sannerligen en tvättäkta diktatur, men om det här är ska vara någon som helst trovärdig markering, så borde vi i väst skära ner handeln med Kina, eller varför inte införa internationella sanktioner som annars bara drabbar länder utan röst? Istället så fortsätter man att tjäna pengar, med och i Kina, samt att ge landet Olympiska Spel och liknande hedersuppdrag. Vad säger ett nobelpris i det sammanhanget?