3 december 2010

FN måste skämta

FN må vara ett skämt i sig, men ibland blir skevheten lite väl tydlig. Nu hotar man med att stoppa internationellt stöd till det enormt katastrofdrabbade och exploaterade Haiti. Anledningen till detta är att många haitier inte kommer att respektera valutgången.

"Det internationella samfundet kommer att dra sig tillbaka från Haiti och landet kommer inte att kunna dra nytta av internationellt stöd och resurser om inte valresultatet respekteras", sade Edmond Mulet, chef för FN-insatsen i landet, på torsdagen.

Låt mig förklara lite om det här "valet". Som en parallell kan vi tänka oss att det skulle vara val i Sverige nu. Föreställ er att varken Socialdemokraterna eller Moderaterna tillåts ställa upp. Föreställ er vidare att t.ex Reinfeldt och Sahlin är bannlysta från Sverige (ett intressant förslag, förvisso). Jag tror inte att någon skulle känna att det var någon riktig demokrati inblandad i sådana val. Det är en charad. FN vet om det här, och man hotar haitierna med ännu sämre levnadsförhållanden om de inte respekterar ett val som alla vet är ett skämt. Behöver man säga något mer om den organisationen?