10 januari 2011

Varför alla dessa galningar?

Jag har alltid tyckt att man på många sätt kan bedöma ett samhälles hälsa utifrån dess galningar. Det vill säga, i ett samhälle där människor inte mår bra, är förekomsten av sådana händelser som i Arizona en naturlig konsekvens. Om man tittar på förekomsten av till exempel seriemördare (en av de värsta formerna av galningar) så står USA i en klass för sig. På något sätt så verkar kulturen därborta alltså vara rena gödslet för psykopater som Jared Loughner. Ta bara en sådan sak som att en av de populäraste tv-serierna handlar om en seriemördare, som också råkar vara en hjälte. Jag påstår verkligen inte att media är orsaken, eller något annat specifikt heller för den delen. Samhällsproblem beror oftast på en myriad av samverkande faktorer. Men det går inte att bortse från att det amerikanska samhället verkar fostra fler psykopater än något annat. Det enda samhälle som kommer i närheten är nog f.d. Sovjetunionen, och det brukar ju knappast tas upp som något mönsterexempel i samhällsplaneringsdebatten.    

Inte heller vapenlagarna är orsaken, eller förklarar förekomsten av galningar. Men däremot förenklar de för dårarna att få utlopp för sina aggressioner. I Arizona kan vem som helst gå in på den lokala motsvarigheten till Buttericks och köpa en Glock. Det hjälper inte precis. Att man sedan har rätt att gå omkring nästan överallt med sina vapen hjälper inte heller. Folk har med sig automatvapen till politiska kampanjmöten, vilket till och med  uppmuntras i vissa fall. När ska de dumma amerikanerna förstå att vapen inte skyddar någon? Om så vore fallet borde väl någon av de övriga vapenbärarna på Giffords möte omgående skjutit skallen av Loughlin i demokratins försvar? Men det gjorde man inte. Det vara bara dåren som hade nytta av sitt vapen. Det ironiska är att vapenförsvararna som drev igenom en av landets mest liberala lagstiftning på området hade som ett av sina huvudargument att folk ska kunna försvara sig mot just sådana...dårar.

Jag är inte den som drar alla över en kam i onödan, men det finns ett enormt konsensus i vilda västern-landet kring rätten att bära vapen vilket illustreras i nedanstående grafik. Dumjävlar som tror att man är säkrare med en haubits i garderoben, som man kan plocka fram ifall någon trampar på ens gräsmatta. Ironiskt nog så var Giffords själv en försvarare av denna "gudagivna" rätt.