18 november 2010

Assange efterlyst

Efter cirka tre månaders utredning så har Julian Assange begärts häktad i sin frånvaro av den svenska åklagarmyndigheten. Han är misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång under sitt stockholmsbesök i augusti.

Julian gillar inte Sverige längre
Jag tänker inte gå in på några konspiratoriska vinklar, det räcker med att konstatera att det finns gott om personer som gärna ser Assange, och framför allt Wikileaks, dras i smutsen. Det har tidigare uttryckts missnöje med Assange från medarbetare inom Wikileaks, bland andra den isländska parlamentsledamoten Birgitta Jónsdóttir. Vissa anser att Julian Assange bör stiga åt sidan som talesman, och inte bara för hans omtvistade kvinnosyn, som det för övrigt säkert ligger en hel del sanning i.

Hur Assange är som person kan jag bara spekulera i, men det verkar tydligt att han i alla fall är lättprovocerad och möjligtvis överdrivet lättstött. Som när han till exempel stormade ut från en CNN-intervju när ämnet (anklagelserna) togs upp. Jag kan förstå att man surnar till när viktiga ämnen hamnar i skymundan för något slags skvallerpress-raljerande, men som representant för en så viktig företeelse som Wikileaks så måste man nästan kunna tygla sig bättre än så. Fortsättning följer säkert. Undrar om utredningen också hamnar på Wikileaks? Det vore något.