8 november 2010

Israel håller stilen

Ship to Gazas talesperson Dror Feiler och Miljöpartiets Mehmet Kaplan åkte i söndags till Tel Aviv för att lämna in en polisanmälan mot Israels försvarsmakt och regering efter dess bordande av fartygskonvojen Ship to Gaza på internationellt vatten i slutet av maj. En incident som krävde nio dödsoffer och ett trettiotal skadade.

Att Israel spottar i ansiktet på internationella lagar och förordningar är väl inget nytt. Men skälet man anger för att stoppa Feiler och Kaplan från att komma in i landet får till och med mig att dra på smilbanden. Israelisk lag gör gällande att ”varje person som försöker att illegalt ta sig in i landet nekas inresa i Israel under en period av tio år”. Hur får man det till att någon från frihetsflottan har försökt ta sig in i landet illegalt? Ingen försökte ta sig in i Israel eller hade för avsikt att göra något sådant. Man försökte komma till Gaza, inte Israel. Dessutom så greps de långt ute på internationellt vatten och fördes till israeliskt territorium mot sin vilja, vilket däremot är illegalt.

Israels ambassad skickade före resan ut ett pressmeddelande där de uppgav att resan var ”en provokation med enda syfte att söka konfrontation”. Ja det är väl ingen som ifrågasätter det? Men det kan man väl lika gärna säga om alla brottsoffer? De flesta tvister går att "israela" genom att hävda att ens motparter är onda provokatörer vars enda syfte är att förgöra en. På så vis behöver man aldrig bemöta något över huvud taget, oavsett vad man själv gör sig skyldig till.

Frågan är hur länge deras egna provokationer mot alla internationella regler och lagar kan fortgå? Efter uppståndelsen kring Ship to Gaza hoppades man på åtminstone en smula tryck från omvärlden, men inget händer. De illegala bosättningarna fortsätter att byggas och människor i Gaza och på Västbanken förvägras sina grundläggande mänskliga rättigheter. Man kan ju inte förvänta sig mer av en man som premiärminister Netanyahu vid makten, en ledare som tycker att Ariel Sharon var i det närmaste en fredsälskande vänsterhippie.