1 november 2010

Legalize?

Kriget mot narkotika är på många sätt synonymt med krig mot de fattiga. Delvis därför så följer man i latinamerika och på andra platser noga resultatet i morgondagens omröstning i Kalifornien. Narkotikabekämpningen är ju ett polisiärt fiasko av stora mått eftersom det skapar brottslighet och kostar massor av liv. Därför är de signaler som nu kommer från upphovsmakarna till "the war on drugs" - USA, väldigt viktiga.

Såg Magnus Linton uttala sig om den här utvecklingen på SVTs Agenda, och även om jag tycker att han är en riktig tönt rent generellt, så framställde han problematiken på ett bra sätt. Jag förstår dessutom precis vad han menar när han säger att Sverige är narkotikapolitiskt "efter" resten av världen. Ja du Magnus, Sverige kan eventuellt vara det mest narkotikapolitiskt efterblivna landet i hela världen. På Aftonbladet kunde man idag rösta på vilka droger man vill ska vara lagliga i Sverige. Marijuana och Hasch är i den omröstningen två olika val. What.. The.. Fuck? Vill man splittra opinionen a la kärnkraftsomröstningen eller är man bara helt bakom flötet? Definitivt det senare tror jag. I ett land som Sverige så förstår man inte att marijuana och hasch innehåller precis samma sak - THC. Det är som att kalla stekt ägg och äggröra för två olika matvaror.

Grejen är ju den att i Sverige så är (den restriktiva) narkotikapolitiken en enorm hjärtefråga, oavsett om den är framgångsrik eller inte. Det ideologiska arvet har man fått från Nils Bejeroth, som var emot det mesta här i världen. Den gamle maoisten, som kallats "svensk narkotikapolitiks fader" ville bland annat återinföra alkoholransoneringen, samt var starkt emot det omoraliska i att läsa serietidningar.

Prop 19 handlar dock i slutändan om pengar, som jag skrivit förut. Valet för Kalifornien i rent ekonomiska termer är: Legalisera marijuana eller lägg ner alla sociala program och höj skatterna. Go 19.