11 november 2010

Kontrollsamhället

Beatrice Ask har gjort det igen. Regeringen försöker aktivt att luckra upp reglerna kring datalagring och vill till och med ha en skärpning gentemot de beslut som fattats på EU-nivå. Sverige vill bland annat att även brott med låga straffsatser som till exempel dagsböter, ska kunna vara grund för att tvinga internetleverantörerna att lämna ut uppgifter. Det här är ingen trevlig utveckling, även om den inte är oväntad i post-9/11-världen. Det finns såklart massor av problem med sådan övervakning, och ett av dem är ju att vissa grundlagsskyddade rättigheter blir allvarligt kompromissade. Ta som exempel en sådan sak som källskyddet och meddelarfriheten. Det vill säga var medborgares rätt att kunna lämna upplysningar till media utan att röja sin identitet. En sådan här våldtäkt på de redan väl urvattnade datalagringsdirektiven minskar ju ett sådant skydd avsevärt.

Uppdrag granskning ber just nu om allmänhetens hjälp med tips angående svenska medborgare som kan ha torterats i Libanon. Jag tycker att formuleringen på hemsidan på något sätt illustrerar hur urholkat meddelandeskyddet börjar bli.

"Ingen härifrån får då lämna ut ditt namn eller nummer, men tänk på att om du har en känslig position bör du inte mejla från din e-post på jobbet, eller kanske ens din privata, och inte ringa från en telefon eller mobiltelefon som kan knytas till dig.

Välj ett internetcafé på stan för att sända din e-post, och låna en telefon på en anonym plats eller köp ett kontantkort för ditt samtal.

(Vill du vara väldigt säker bör du även använda en annan mobiltelefon än din egen, och se till att ingen övervaknings-
kamera fångar dig där du e-postar.)"

Om man vill avslöja någonting som kan vara potentiellt jobbigt för makten, så gör man alltså bäst i att sätta på sig en Beatrice Ask-mask och maniskt undvika onda säkerhetskameror på sin väg till det anonymaste jävla internet man kan hitta. Jag gillar inte alls den här nya storebror-utveckligen.