18 november 2010

Dronabinol

Med ett recept från en tysk läkare och grönt ljus från läkemedelsverket kunde Joakim Hedström föra in medicinsk cannabis i Sverige utan rättsliga påföljder, erfar DN.

Bakgrunden är att den idag rådande lagen om kontroll av narkotika gör det möjligt att föra med sig medicin utskriven i hemlandet när man reser. Joakim Hedström har gjort det motsatta, och fört in ett preparat godkänt i ett annat Schengenland till Sverige. Det här är alltså intressant ur laglig synpunkt eftersom många länder i Europa inte delar Sveriges nazi-mentalitet kring cannabis. Medicinsk marijuana, eller "knark som medicin" som man skulle säga i Sverige, kommer att bli vanligare på kontinenten framöver. Detta kan försvåra för Sverige, som redan idag tydligen haft stora problem att tolka sin egen lagstiftning.

Eftersom det knappt nämns någonstans så kan jag ju upplysa om vad Dronabinol egentligen är. Det är i stort sett cannabisolja. Det mest kända användningsområdet är behandling av aptitlöshet hos aidspatienter samt för att mildra illamående och kräkningar vid cellgiftsbehandlingar. Det är alltså inget som man sitter och pundar ihop med polarna. Kan vara värt att poängtera för Svenne Dödsknark som tror att kidsen nu kommer att kasta bort sina liv över en back Dronabinol.