13 november 2010

Haiti är ockuperat

Koleraepidemin på Haiti är en ofrånkomlig prick över i:et i den våldtäkt som det landet i decennier har fått gå igenom. Haiti är nämligen inget självständigt land i någon riktig bemärkelse, det är i stort sett en amerikansk militärbas. Den 22 Januari 2010 fick amerikanerna efter jordbävningskatastrofen formellt samtycke utav FN att ta över alla flygplatser och hamnar i Haiti, samt att "säkra" landets vägar. Ingen haitier skrev under den överenskommelsen, som inte heller har någon laglig grund.

Vad är det folk plundrar här?
USA har sedan dess sänt över 10.000 marinsoldater till Haiti, ingen av dessa har någon utbildning i humanitärt hjälparbete. Det är militär personal, som är där för att förhindra "plundring". Något som media fokuserade på tills ögonen blödde, trots att plundring inte var något problem och faktiskt var mer omfattande innan jordbävningen. Epidemier som den nuvarande har inte förebyggts av den amerikanska närvaron, så som den mycket väl kunde. Amerikanerna är helt enkelt mer intresserade av att etablera militärbaser, stödja lokala sweatshop-baroner och att avreglera ekonomin än att se till de humanitära behoven.

Jackpot!

Den ultimata förolämpningen bör nog ändå vara Barack Obamas utnämnande av Bill Clinton och George W. Bush som ansvariga för koordineringen av "hjälpinsatsen", en parodi som tycks ha gått de flesta förbi. Bush har ju åtminstone erfarenhet från liknande situationer, som i New Orleans, där hans "hjälparbete" i princip var att etniskt rensa ut den svarta befolkningen från vissa områden. Samme Bush beordrade också gripandet och kidnappandet av Haitis president Jean-Bertrand Aristide samma år. Aristides brott var att han föreslagit några blygsamma reformer, som till exempel minimilöner för arbetarna i Haitis sweatshops. Bill Clinton i sin tur är mest intresserad av att förvandla norra Haiti till ett annexerat amerikanskt turistparadis.

Haiti har nämligen varit amerikanernas egna lekplats under en längre tid. Här tillverkas nästan all materiel till deras nationalsport baseboll, här tillverkas Walt Disneys produkter och massor av annat som amerikanerna gillar. De gillar självfallet framför allt att varorna produceras nästan gratis och att de är tullbefriade vid införsel till USA. Det är som att ha sweatshops i själva USA, som man inte behöver stå till svars för. Dessutom så upptäckte amerikanerna för några decennium sedan att det finns olja i havet utanför Haiti, som man håller på tills mellanösterns oljefält torkar.

En annan viktig aspekt i ockupationen av Haiti är också att landet spelar en viktig roll i den "rollback plan" som vita huset har för Latinamerika. Man vill störta de populära demokratierna i Venezuela, Bolivia och Ecuador. Få kontroll över Venezuelas oljereserver, samt sabotera det växande latinamerikanska regionella samarbetet. Många kanske tror att USA har gett upp sin långvariga plundring av Latinamerika, men de bidar bara sin tid. Aggressionen kommer antagligen att komma från Colombia, ett land vars regering länge har stått på Washingtons avlöningslista. Jag kommer garanterat att få återkomma till detta framöver.